Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák
Compass Box Spice Tree (0,7L / 46%)
20.690 Ft (16.291 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Compass Box Spice Tree (0,7L / 46%)

20.690 Ft (16.291 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Egy abszolút különleges malt, különleges történettel.
Márka: COMPASS BOX
Elérhetőség: Nincs raktáron

Ismerd meg jobban a terméket!

A Compass Box egy független palackozó, amely lepárlóval ugyan nem rendelkezik, viszont szakemberei saját maguk válogatják a hordókat, amelyek tartalmát aztán a szakmai szempontokat előtérbe helyezve kezelnek: tovább érlelik, más hordóba átrakva utóérlelik, keverik egymással, palackozzák, majd saját márkanéven kiadják. A cég termékei az elmúlt években nagy szakmai elismertséget szereztek, több whisky szakíró is a legjobbak között emlegeti maláta- és gabonawhisky kiadásaikat.

A Spice Tree a cég Signature Range névre hallgató sorának tagja, amelyben öt olyan whisky jelenik meg, amely lefedi a skót whisky stílusok teljes spektrumát. Az Asyla ízletes, édes karakterű, az Oak Cross gyengéd vaníliás, szegfűszeges, gyümölcsös jegyekkel bír, a The Spice Tree gazdag, fűszeres aromákat vonultat föl, a tőzegfüstös vonalat a The Peat Monster, az elegáns vaníliás, vajkaramellás világot pedig a Hedonism képviseli. Az egyes kiadásokat többféle hordós érlelésből alkotják meg, a keverés után 24 hónapig együtt érlelik őket (házasítják), mielőtt lepalackozzák.

A Spice Tree-t 2005-ben adták ki először, és azóta nagyon sok minden történt vele és körülötte, mondhatni „story-ja” van.

A skót whiskyiparban az érlelésekhez használt hordókat hagyományosan többször, akár négyszer is felhasználják. Minél többet használják a hordót, annál kisebb a hatása az italra, és annál több idő szükséges az érett jegyek kialakulásához. Sok szakember azért alkalmaz inkább használt hordót, mert ezáltal, a hordó fája nem nyomja el az ital karakterét, annak jellegzetességei jobban kijönnek. A Compass Box-nál viszont úgy gondolják, hogy a hordókat többször is felhasználó tradíció miatt van oly sok unalmas scotch a piacon, ezért ők leginkább az elsőtöltésű (first fill) érleléseket preferálják.
Ezen a vonalon továbbmenve, egy évtizeddel ezelőtt elkezdtek kísérletezni azzal, hogy az italt az alapérlelés után olyan hordóba teszik, amelyben előtte semmi nem volt. A világ legjobb hordókészítésre alkalmas tölgyfa dongáit előállító, kis francia fűrészmalommal együttműködve egy egészen új technikát fejlesztettek ki, amelynek során a friss, francia tölgyfadongákat a whisky érlelésére használt hordók belső falára helyezték, így fiatalítva meg az amúgy már használt hordókat. A borkészítők által 30 éve használt eljárást viszont a Skót Whisky Társaság (Scotch Whisky Association - SWA) nem nézte jó szemmel, mondván ez nem tekinthető a skót whiskyipar hagyományos eljárásának, ezért az ilyen hordóban érlelt ital nem nevezhető skót whiskynek. A nagy befolyással bíró szervezet odáig ment, hogy perrel fenyegette meg a céget, ezért az leállította a Spice Tree előállítását. Mindenesetre az ügy akkora visszhangot keltett, hogy a Compass Box Spice Tree készletei pár hét alatt elfogytak, nem különben azért, mert a szaksajtó és a fogyasztók nagyon nagyra értékelték a whiskyt. A kiváló minőségű francia tölgyfa hatásaként ugyanis összetett, több rétegű fűszeres aromákkal (szegfűszeg, gyömbér, fahéj, vanília, szerecsendió) lett gazdagabb ez az ital.
A leállást követően a francia és skót szakemberek azon kezdték el törni a fejüket, hogyan lehetne ezt a hatást más formában, "törvényesen" elérni. Sikerült is egy alternatív megoldást kifejleszteni, amely során belülről erősen kiégetett hordókat alkalmaznak. Az új kiadású (2009-től) Spice Tree-t az első- és másodtöltésű amerikai tölgyfahordós érlelést követően három, különböző mértékben kiégetett, francia tölgyfahordóba rakják át, ezáltal érve el a régi verzióhoz hasonló összhatású italt. Ez az utóérlelés maximum két évig tart. A különböző single maltokból kikevert vatted malt whisky meghatározó összetevője a Clynelish nedűje, amelytől gazdag gyümölcsösségét nyeri. Az ital húsosságáért a Dailuaine, a parfümös hatásokért pedig Alness városának valamely lepárlója (a Dalmore vagy a Teaninich) a felelős. Alapvetően étkezés után ajánljuk fogyasztani, gazdag fűszeressége folytán pedig különleges koktélokba is kiválóan alkalmas.

Illat
A szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió és a vanília telt, édes aromái.
Íz
Telt, kerek, édes, fűszeres és vaníliás hatásokkal.
Lecsengés
Hosszú.
Gyártó N.A.
Palackozó COMPASS BOX
Brand Compass Box
Italkategória Skót Blended Malt Whisky
Régió Skócia
Ürtartalom 0,7 L
Alkoholtartalom 46 %
custom_label_0 1

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írd meg a véleményedet!
2023. 01. 04. -
Megörültem, mikor megláttam hogy elérheto a sok helyen egyik legjobb blended malt-ként emlegetett spice tree. Rendeltem és nem bántam meg! Édes, fuszeres, gazdag, kellemes hosszú lecsengéssel.